2310 489247-9 esbe@otenet.gr

Συχνές ερωτήσεις

Ποιές υπηρεσίες παρέχει ο Φορέας

Ο Φορέας λειτουργεί Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) και 5 Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ). Στο ΚΔΗΦ οι ωφελούμενοι λαμβάνουν υπηρεσίες φροντίδας, απασχόλησης, φυσιοθεραπείας, γυμναστικής, εργοθεραπείας, εκπαίδευσης δεξιοτήτων καθημερινής ζωής, ψυχολογικής υποστήριξης , ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας, ψυχαγωγίας, κοινωνικοποίησης (εξόδους, εκδρομές και εκδηλώσεις , συμμετοχή σε θεατρική ομάδα και χορωδία), μεταφοράς με τα λεωφορεία του Φορέα. Επίσης κατά την παραμονή τους στο Κέντρο τους παρέχεται δεκατιανό προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) (διαμερίσματα ) παρέχουν διαβιώση τις ώρες και ημέρες που οι ωφελούμενοι δεν απασχολούνται στο ΚΔΗΦ ή κάπου αλλού. Εξειδικευμένο προσωπικό φροντίζει για την διατροφή, την υγιεινή, την απασχόληση την μεταφορά εφόσον χρειαστεί σε χώρους παροχής υπηρεσιών ιατρικής -νοσοκομειακής φροντίδας και την ψυχαγωγία.

Ποιες είναι οι ημέρες και ώρες λειτουργίας των υπηρεσιών της ΕΣΒΕ

Το Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) παρέχει τις υπηρεσίες του Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 7:00-15:00 πλην επίσημων αργιών και σε όλη την διάρκεια του έτους. Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) λειτουργούν 365 ημέρες το έτος.

Πως μπορεί να γίνει δεκτός στον Φορέα κάποιος ενδιαφερόμενος

α) Ο γονέας /δικαστικός συμπαραστάτης πραγματοποιεί ραντεβού με τους αρμόδιους στην κοινωνική υπηρεσία του Φορέα και μετά από την σχετική ενημέρωση καταθέτει την έντυπη αίτηση με τα απαραίτητα δικαιογητικά. β) Ακολουθεί η αξιολόγηση από την Διεπιστημονική Επιτροπή του Φορέα γ) Η τελική απόφαση από το Διοικητικό συμβούλιο για την ένταξη ή όχι του υποψηφίου και ακολουθεί η ενημέρωση για την αποδοχή ή όχι της αίτησης.

Τι είναι οι ΣΥΔ (Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης)

Πρόκειται για ειδικά διαμορφωμένους χώρους διαβίωσης που παρέχουν στήριξη σε άτομα με αναπηρίες. Είναι σχεδιασμένες για να προσφέρουν ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον, όπου οι διαμένοντες μπορούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες καθημερινής ζωής. Τα άτομα που διαβιούν σ’ αυτές,  λαμβάνουν βοήθεια από επαγγελματίες φροντιστές και εξειδικευμένο προσωπικό για την καθημερινή τους φροντίδα, την υγεία τους, καθώς και για την κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Ποιά είναι η διαδικασία εισαγωγής ενός ΑμεΑ στις ΣΥΔ της ΕΣΒΕ

Αρχικά η οικογένεια απευθύνεται στην κοινωνική υπηρεσία για την υποβολή αίτησης και των απαραίτητων δικαιολογητικών. Στη συνέχεια περνά απο συνέντευξη της Διεπιστημονικής ομάδας η οποία εισηγείται προς το Δ.Σ. της Ε.ΣΒΕ την ένταξη ή μη του ατόμου σε αυτές. Το Δ.Σ. αποφασίζει και επικυρώνει την παραπάνω εισήγηση.

Πως μπορώ να γίνω εθελοντής

Απευθύνεστε στο τμημα Κοινωνικής Ένταξης της ΕΣΒΕ Ακολουθεί  συνέντευξη με τον/την υπεύθυνο/η του τμήματος και ενημέρωση για τα προγράμματα  εθελοντισμού. Στη συνέχεια  συμπληρώνετε στο έντυπο του εθελοντισμού  τις δράσεις στις οποίες θέλετε να συμμετέχετε.

Πως μπορώ να συμμετέχω ως συνοδός στις κατασκηνώσεις

Το τμήμα Κοινωνικής Ένταξης κάθε άνοιξη, απευθύνει πρόσκληση σε υποψήφιους συνοδούς μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Όποιος ενδιαφέρεται επικοινωνεί με το τμήμα για να συμπληρώσει τη σχετική αίτηση. Στη συνέχεια καλείται για συνέντευξη και εφόσον γίνει δεκτός παρακολουθεί εκπαιδευτικό σεμινάριο σχετικά με τον ρόλο του ως συνοδού ΑμεΑ σε κατασκηνώσεις.